Sunday, 14 December 2014

Target cuti kali ini....

Assalamualaikum Malaysia muahahaha, ((bajet aku duk oversea je tui))

So sekarang nak kongsi sikit. Mazlin ni sebenarnya dalam mission tau. Dan jangan sape sape pun berani nak kacau mission murni kita ni HEHE. Emm apakah mission tu? As sekarang dah menggemuk dah menggedempol dah mengedabak dah mengedebap, so sekarang dah tanam dalam dalam jiwa ni nak jayakan satu misi. Iatu? Projek........DIET muehehehehehe.

Masih dalam misi, masih dalam projek. Nak tahu berjaya atau tidak, nantikan post mazlin yang akan datang okay? Nanti kita post pulak perkembangannye HEHE. Emm misi ni sebenarnya susah sangat nak jayakan. eh tak tak, tak susah pun. Cuma bukan senang je kan. Hehe kan ada orang cakap jangan cakap benda yang negative, nanti tak jadi jugak sebab kata kata tu kan doa. Okay so saya ni positive lah sokmo sokmo nye...

Nafsu tinggi macam gunung everest, ingat senang ke nak lupuskan? Ish jahat betul perumpamaan gue hahaha. Emm nafsu nak makannye, nafsu malas nak exercise, malas nak jogging lah. Ish letih betul nak layan nafsu durjana ni ish. Tapi pape hal pun, I tetap berjuang menentang nafsu nafsu tu ha.

Alhamdulillah rasanya sekarang ni nafsu nafsu tu dapat dikurangkan hehehe. Makan pun tak macam dulu. Takdelah makan sampai tak ingat dunia dah. Makan makan makan je 24/7 mana tak debabnye kan. So sekarang dah dapat kurangkan. Lebih dari tu, I try tak makan nasi so I hope laa cepat sikit turun badan ni sebelum buka sekolah. Malu lah pulak nanti datang sekolah badan debab macam !@#$%^&*

Pasal diet yang tak makan nasi tu, I ada dengar dari orang yang tu cara tercepat nak turunkan berat badan. Lagipun mummy I dah pernah cuba. 3 months without rice beb akhirnya turun mendadak sia. Kalau tak silap lah kan 13 kg rasenye turun. Pgh daebak lah terngana aku oi! Kawan kawan mummy semua tanya apasal kecil semacam je doktor ni? HAHAHA semua curious tho.

So i pun nak try follow lah kan. Memang susah sebenarnya nak berpisah dengan nasi tapi kalau kita betul betul usaha nak satu tu mesti semangat kan. Disebabkan semangat yang membara ni, I pun rasa tak nak makan nasi. So akhirnya sekarang dah tak terliur pun ngan nasi hehehe. Tapi kalau dah ibu masak nasi lemak ke nasi minyak ke nasi goreng ke kan haih terpaksalah makan lol. Takkan nak kebulur ish tu cara diet yang tidak sihat tu kalau sampai kebulur kan wehehehe. Tapi kurangkan kuantiti nya lah. Adus cakap macam pakar diet je HAHAHA wadehel wekk ><

Hitung hitung hari, lebih kurang 1 week lebih kot diet ni hehe. Every evening (tak pernah missed lagi setakat ni), jog di taman. Everyday NO rice.. Ratah lauk sahaja. Malam takyah makan, minum air je hah ni pesanan Cikgu Tercinta hehe siapa tu? Jeng jeng jeng hahaha CR kita lah siapa lagi kan :p Cikgu Roslan jangan blushing kita mention dia kat sini hehehe. So sekarang ni usaha usaha usaha. Macam mana nak kurus kan kalau asyik goyang kaki cuma mulut je melebih cakap nak kurus la apa la tapi usaha hapa pun tadak. Kan kan?


Ni masa mula mula start nak diet.
First jogging kat pantai. Pastu tukar jogging di taman pulak sebab ombak makin kuat ><


talk to my hand hehehe.
Bila outfit cantik je ada mood nak bergambar sebelum jogging :)


Hah selain usaha, kita pun kena doa. Korang mesti ingat diet ni main main kan. Hek eleh buat apa doa. Diet je pun. Yes memang tu tanggapan korang. Tapi korang kena ingat, everything happens dengan izin Allah tau. Kalau kita usaha usaha usaha diet, nak turunkan berat badan, nak kurus, tapi kalau kita tak doa, tak buat apa yang Dia suruh.....all the efforts just waste guys. Noted it pls. Kalau Allah tak izin kita kurus, tak boleh lah kurus. So diet ni pun perlukan keredhaan Allah sebenarnya. Eventhough just a small thing, but must refer to Him first.

Hah lagipun I dah dapat keredhaan parents nak diet ni hahaha. Diet I kali ni serious nak mati. Betul ni betul seriusss. Mum and dad support me whatever I do. Memang lah diorang sokong sangat kan sebab takkan nak tengok anak debab kan kan. Sampai ayah pun dah panggil 'Si Gemuk' oh damn it i hate waaaaa TT_TT Mum pun support neway. Mummy dah tahu I tak makan nasi, mummy masakkan sup sayur. Waa nanti bukan sahaja kurus. Malah sihat hahaha. Bibik pun main peranan yang sama. Tapi ada gak pernah paksa I makan nasi sebab masa tu dia masakkan nasi lemak HAHA so I makan lah SIKIT ok SIKIT. Hehehe.

Bila tengok berat kakak lebih rigan dari kita kan.......lagi membara rasanya nak diet ni hah. Eventhough I am taller than her hehehe. 9 cm kot beza. Haha aku yang terlebih besar ke dia yang kecik? I am 15 y/ height 164 cm. She is 17 y/o height 155 cm. Mana mana pergi pun, takde yang cakap aku adik. Sokmo dan sokmo je jadi kakak dia. Alah rasa tua pulak. Eh tak tak bukan tua, matured k matured hehehe. Sampai kan ada kawan dia salam aku cium tangan. Terkejut hang. Aku sampai 'eh eh saya baru form 3 kak' berselok suka hahahahaha,

Hah tu je cerita pasal mission kita ni. Korang pun kena lah support ye jangan membangkang hehehe. Lagipun next year Larian Imtiaz target top 3 :p hehehe insyaallah boleh kot. Jog aje cuti ni stamina meningkat hehehe. Tapi upper lah masalahnya hm banyak pulak saingan. Takpe kita lawan lawan hehehe.

So korang.. Doakan I dapat turunkan berat badan okay. Target cuti ni.... Hehe kerjasama anda amatlah dihargai LOL hehehe. Kbai muah sikit hehehe.





Lots of love,
xoxo




No comments:

Post a comment

Hai stalkers sayang.
Dah singgah ni, comment lah sikit.
Hehe satu pun jadi lah.